NAD POLSKIM MORZEM

autorzy : Dorota Jaśkiewicz /  Mikołaj Wierszyłłowski / Anna Winna

2007

foto : Maciej Frydrysiak

To pozostałość po tętniącym życiem w latach 80 ośrodku wypoczynkowym koło Koszalina. Sprywatyzowany budynek trafił w ręce trzech zaprzyjaźnionych rodzin, które zaadaptowały go na wakacyjne apartamenty. Każda kondygnacja to przestrzeń dla osobnej rodziny,

a każdy poziom to dwa światy – rodzica i dziecka. Zależało nam na tym by z jednej strony podkreślić indywidualny charakter każdego inwestora, z drugiej stworzyć spójną przestrzeń niezależnie od podziałów.

Stąd każda kondygnacja to zestaw innych form, kształtów, stylistyk, wzorów, kolorów na tle neutralnie zaprojektowanej architektury. Łącznikiem jest powszechnie używany materiał PVC w różnych kolorach w zależności od kondygnacji. Nietypowe jest jednak jego użycie – stanowi zarówno posadzkę, jak i wykończenie ścian czy przestrzeni prysznica (jako w pełni wodoodporne pokrycie). Nim też wykończyliśmy klatkę schodową – schody i jej ściany do poziomu pochwytu.

NA "BOCIANIM GNIEŹDZIE"